Nalle´s

Nalle´s

Richard Lundqvists brev till Anna Lundqvist(Liljeholm) 1929

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 19:14:14

Falun den 8 okt. 1929

Kära lilla mor och son.

Eftersom du ber så många gånger i ditt brev att jag skall skriva med detsamma så gör jag det väl redan i kväll fast jag inte fick brevet förrän i dag på eftermiddagen.

Jodå Birgit kom nog så ordentligt hem på 3:15 tåget, hon hade en tant med sig som skulle med Borlängetåget men hon var så ängslig så, att hon inte skulle komma rätt, hon tordes knappast stiga av tåget i Falun men Birgit talade om att de vorå där och steg ur själv hon, sedan såg ju tanten att jag mötte henne och då tordes även hon kliva ur och så hjälpte jag henne att komma på rätt tåg.

Hur ordnade du det i Storvik då, som det lät på Birgit så reste Bengt och du före henne? Birgit har själv hållit på i två kvällar och skulle skriva brev till dig så att du skulle se att hon kommit hem, men hon har just inte kommit så långt, men det har ändå blivit en liten epistel som jag väl skickar med mitt brev. Nejdå du ska inte tro att småflickorna grinade och lipade något efter er, jag har inte hört att dom frågat nå efter er sedan ni reste så nog törs du då gärna för dem stanna borta en hel månad.

Olga blev inte alls nå sjuk efter tandurtagningen utan hon har skött allting bra här, hon var väl kanske litet darrig för hon somnade på sängen på söndan och sov hela tiden medans flickorna gjorde sig iordning att gå på ???? och sov ända tills de komma tillbakas. Idag har hon bakat, och i morgon säjer hon att hon skall sätta i innanfönstren åt Frk. Johansson så hon slipper frysa, men nog har vi eldat hela tiden, så det har hon inte behövt ändå. Jo nu ska du tro att jag har det lugnt och rart och skönt och jäser för fulla muggar det var som att slå igen en dammlucka när ni rest, om det var Bengt eller du som varit så bråkiga kan jag inte säja, men lugnt är det, kaffe får jag på säng varje morgon en kvart över 7 jag börjar arbeta precis kl. 8. Och håller på till tio och 11 om kvällarna.

Nu ska jag tala om en nyhet för dig, det har nu blivit så ordnat så att vi får köpa Guldsmedsbolagets varor utan mellanhänder och bulvaner, vi har ju fått förbinda oss att hålla priserna förstås, även på de varor som vi gör själva som på reparatjoner men vi har ju inte sålt till nå underpris förut heller, så det gör ju ingenting.

Det var ju roligt att Lövgren tyckte att du blivit bättre och nu ska du väl göra som han sa inte överanstränga dig nu när du är borta för att vila, slarva får du väl göra sedan när du kommer hem till far, så det behöver du inte göra där i Tierp, utan sköt dig riktigt nu annars. Och så skickar du många kyssar till far, per post, det skall du inte göra, dom blir så dyra i frakt, utan spar dem tills att du kommer hem, och framlämna dem muntligt då, utan att klämma så hårt på dem och räkna dem i en och en, nu klarar jag mig så gott utan när du är så långt borta.

Men allvarsamt talat, jag hoppas att du kryar på dig nu riktigt duktigt så att du är frisk och stark som en nötkärna när du äntligen kommer hem en gång.

Så ska jag nu hälsa från Olga både till dig och de andra. Hälsa Axel o Karin från mig, även Inge. Ungarna ligger och såver nu men jag får väl skicka dig och Bengt hälsningar från dom ändå, och du kan vara alldeles lugn för dem, de äro så glada och nöjda, så det går ingen nöd på dem.

Ja nu får jag sluta med många kära hälsningar till Bengt och dig och tusen kyssar skall du få när du kommer hem.

far  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post33

Mors brev till min 40 årsdag

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 13:25:22

Hur skall man kunna fatta att 40 Du nu blivit, sedan den dagen då vi livet Dej givit. Du föddes på B.B. i Sundsvall.

Hemmet fanns i det fagra Östanskär Indal, som ligger utefter den mäktiga Indalsälven. Lyckan för far och mor var stolt och stor. Vi kallade Dej först vår saffransbulle, då Du var så gul i hulle´. Färgen försvann och Du blev mera normal, men Du var liten och skral.

Doktorns order var att Du varm måste hållas, spisen glödde, vi var nära att skållas. Vi besinnade oss, eldade med mera förstånd. En väst utav fetvadd vi istället på dig tog, nöjder Du blev och emot oss log. Våren -50 var förunderligt fin, i sparklåda på spark jag Dej la´, ute var vi vareviga da´. Du snusa och sov så gott i din låda, tänk så bra vi mådde, vi båda.

Pappa han jobbade vid skiljet i ”Vivsta”, då dagen var slut bråttom hem han hade, för att hos oss få vistas. Men trots trivseln där vi bodde, ändå vi måste flytta ifrån, då far så illa på jobbet mådde. I klorfabriken han jobbade då, började att sprickor i tänderna få. Han fann det för gott att sluta, tog sin son och sin Nuta, och till Tierp drog. Din syster var då på väg, det var på hösten -51. Vi flyttade in hos Din farfar (Axel), bodde där till okt. -52. Då hade Maude hunnit bli född. Därifrån till Knösen, där vi hade bonderi och mor var rädd för korna. Tor blev född där -53.

En stormig dag då träden föll som stickor, stod jag på soffan i köket och höll emot fönstret för att det ej skulle blåsa in. Du var rädd och skrek då jag måste gå ifrån och mata spisen. En dag då Du fått en banan och skalade den, Du istället för skalet, slängde bananen i slaskhinken ner, minen Du hade går inte i ord beskriva. Jag torkade Din tår och en ny banan Du får. En morbror till far och mor bodde hos oss då. Viktor hette han och hönorna, åtta st. vi hade, tyckte han mycket om. En dag Du jagade dem,Viktor fick se´t, han jagade Dej, Du in till mor smet, jag var lika glad som Du, att Du hann in, men det inte visade med en min, i stället jag sa, att Du förstår väl att inte Viktor blir gla´ då Du jagar hönsen som han tycker om.

I mars -55 var det dags för flytt igen. Till Ralbo kom vi då, för att lite bekvämare få. Bekvämt blev det väl, om vi ser till saken att vatten till kräken vi slapp bära, och att Du som var fem år kunde sköta säcklyften, så att far slapp tunga säckar lyfta. Efter tre år på Ralbo, med mycket slit för oss båda, med missväxt och därmed dålig lönsamhet, vi slutade och flyttade till Ulleråker – 58, där far redan jobbat några månader innan flyttlasset gick. Du hade gått ett år i skolan i Strömsberg för att sen få börja i Rosendals skola i Ulleråker. Nästa anhalt blev Kättsta i Märsta precis en vecka före julafton -59. Far hade genom en lumparkompis som var maskinchef på Arlanda, fått jobb där i panncentralen.

Första oktober -60 bar det av med bohaget igen, till Sätunavägen 1 vi flyttade till, hade väl tänkt oss att där vara still. Men ack en större lägenhet vi tyckte vi var i behov av, då mor i väntans tider gick. Vi flyttade till Tingvallavägen 16c -62 i februari det var. Men mitt under flytten och vinterns värsta snöstorm for mor till sjukhuset för missfall. Ovanför oss på Tingvalla, visade det sig bo ett folk som inte lämnade oss någon ro. De tålde ej vi rörde oss, till slut vi drog oss loss. Okt. -63 vi flyttade till Ensta, blev grannar med Sven, Gulli och Håkan. Då hade far börjat på Bollstanäs Rökeri. Och på nyårsdagen -65 tog far tillsammans med Jocke Löflund över rökeriet.

Från Ditt 13:e år, varje lov från skolan, hjälpte Du till på Röken, och efter skolan började Du på heltid. Trivdes väl inte så bra, gick till Din mor för att få råd vilket blev sluta, om Du inte trivs. Du började då jobba med och för utvecklingsstörda, för att några år efter börja köra taxi.

Gifte Dej, ni fick Maria. Flyttade till Undersåker, där Magnus blev till. Köpte Villa Fridhem, gästspelade där ett år -85 -86, för att flytta uppåt igen. Till Duved den här gången, och nu -90, är det dags igen för Dej med fru och barn att flytta ner igen.

Du ligger inte långt efter far och mor, vad gäller att byta adresser. Men nu hoppas jag verkligen att ni blir stationerade för gott, åtminstone bra många år framöver.

Och önskar er Lycka till i livet.  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post32

Fars brev till sin far 1945

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 13:24:00

Adresse: Noorsche Kerk, Park, Rotterdam

Telefon 22 410 Rotterdam 15 – 12 1945

Hej Far

Tack för brevet, jag fick det idag. Roligt höra att ni mår fint därhemma. Jag har mönstrat i ”Sveadrott” för 11 dagar sedan. Jag mönstrade som pumpman, det är det bästa jobb jag kan få i en båt, och det bäst betalda också. Jag har egen hytt nu, och det är ju fint. ”Sveadrott” hör till sveabolaget. Den är på 15300 ton, av samma storlek som ”Oceanus”. Men den går inte hem. Vi ligger i torrdocka nu, den går vi ut från i morgon, men vi kommer troligen att stanna här till över jul. Vi skall ha last av dricksvatten till Curacao när vi går härifrån, och därefter går vi antagligen till England. Som du hör får jag inte möjlighet att komma hem till jul.  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post31

Brev från mor till far 1951

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 13:19:52

Älskling!

Tack så hjärtligt för brevet. Det är nu inte mer än 1½ vecka kvar nu, så vänder vi näsan hemåt igen, vad skönt det ska bli att få komma hem till Dej igen.

Men Du, jag undrar, är det så bra att skriva ”andra slag” på fraktsedeln, de blir väl inte så varsamt behandlade då. Jag tänker närmast på porslinet, det skulle inte vara något vidare tycker jag om bästa servisen och glasen gick sönder, är det inte bättre att betala lite mer i stället och få sakerna hela hem, man har ju hört så mycket om hur ovarsamma de är med saker och ting, och står det sen ”andra slag” så är de väl inte alls så noga med hur de handskas med det, ja det är vad jag anser om saken.

Nalle tycks visst inte bli fri förkylningen så lätt den här gången, han har ”takdropp” för jämnan, det är visst någonting i luften här för nästan överallt så är dom förkylda. Jag måste be Dej om lite mer pengar, jag är nästan pank, Jag tänkte åka in till Sundsvall någon dag på en undersökning. Jag har en sådan malande värk i magen och ryggen, och känner mig så trött. Vi har då tur med vädret, det har varit strålande sol varenda dag utom i söndags, så det blev ingen ”???? Resa” för oss, det stod som spön i backen hela dagen. Nalle och jag var hos Lundells i stället och du ska tro vad jag var rädd då jag var ute, och Brunte kommer i vild fart emot mej, jag visste inte vart jag skulle ta vägen, hade inte Alli kommit just då och ropat åt Brunte så att han tvärstannade hade jag hoppat ner på ”?????”, det är en jädrans häst, man törs ju inte gå dit då en sån får tokspringa och jaga folk.

Jag kan inte se böckerna utav ”Erich Lundqvist” och inte ”Den stora sammansvärjningen” så Ruth och Walter måste ha tagit dem med sej. Nu då Du går dagskift, jobbar ni in lördagen nu också, eller jobbar ni halva dagen?

Har Du varit till Karin och Janne något medans vi har varit borta? Jag har fått brev från mamma och hon skrev att det var nu i början av okt. som det var meningen att vi skulle komma dit, men jag skrev det att dels blev det för kostsamt nu då vi har det här med flytten, och så att det skulle bli för mycket för Nalle. Och det hade hon ju själv tänkt på, men vi kunde ju åka dit allesammans litet senare då i stället skrev hon.

I dag ska jag börja packa bästa porslinet, och ta ner allt som är på vinden, och gallra ut och slänga det jag tycker är onödigt att släpa med. Jag har lagt Nalle för att sova middag, om man nu kan kalla det så då kl inte är mer än nio på morgonen, han har varit i farten sedan kl ½6, men Dahlin lever rövare däruppe och drar möbler över golvet och har sig, så han ser inte ut att kunna somna i första taget. Alla så hälsar dom till Dej, och undrar hur du mår och vad Du har för jobb, och om vi inte skall flytta tillbaka hit i stället för att bo på den där blåsiga Uppsalaslätten. Bengt har köpt sig en ny bil nu igen en ”Prefekt”, den är förb…. snygg. 5000 gav han för den, 3800 fick han för D.K.W´n, som han säger själv, men jag tycker det låter mycket, det är väl mer än vad han själv gav för den. Nu har visst Nalle somnat ändå, så nu slutar jag skriva, så att jag hinner diska och ta reda på i köket.

Hoppas att Du inte dröjer för länge med svar.

Hjärtliga Hälsningar

Kramar och Kyssar i mängd

Dagny

Hälsa Axel och Gunhild  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post30

Brev från mor till far 1948

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 13:18:24

Stockholm ”Sveden” d. 3/5 1948

Hej igen Älskling !

Och ett hjärtligt tack för ditt brev. Vari jag ser att du har hälsan,… det andra får vi väl tala om då du är här igen. Du förstår väl, fastän jag kanske talar i gåtor.

Det skall väl inte dröja så länge nu, förrän du är tillbaka. Du nämnde inget om det, men Du vet kanske inte bestämt än. Då ni ställer kosan hemåt igen. Tyvärr, kan jag säga, så har jag inte fått nåt kort från Dej. Men det kommer väl får jag hoppas.

Har Du ritat några rader ännu till Ruth och Walter då? De var här hos mig igår kväll. De var så nyfikna så om jag hade hört något mer ifrån Dig. Jag har varit solokvist hemma under sista april och första maj. Mamma var förstås hos sin älskling.

Ja, Inge nu undrar jag, om Du inte kan ta semester så sent som den 23 augusti? Ruth får nämligen inte sin semester förr, och jag tycker det skulle vara trevligt om vi fyra kunde fira den tillsammans. Men jag har för mig att Du skulle börja skola den 15 augusti, och det går väl knappast att ändra på det.

Jag har ännu inte varit upp till ”Nancy” (tror jag det står. BK) efter filmrullen. Jag är inte riktigt säker på var de bor. Inte tänkte jag så noga på att titta efter då jag var med Dej upp, och så vet jag inte vad de heter i efternamn, i så fall vore det ju ingen sak.

Till Pingst åker jag upp till Anna-Lisa och Kjell och ser hur de har det. Han ringde mej i söndags. Han blev så glad då jag sa att jag skulle komma, och efter den färden så är det bara 14 dagar kvar av denna månad. Vilket skulle innebära att jag har c:a lika många dagar kvar att vänta tills du gör ditt intåg i landet igen.

Så var det väl slut för den här gången igen, jag hoppas att jag snart har brev från Dej igen.

Många Kära Hälsningar

Dagny

Mamma hälsar, likaså Ruth och Walter bad mej hälsa då jag skrev. Vi talar om Dej varje gång vi råkas, och jag tänker på Dej varje dag.

P.S. Var lika snabb att svara även denna gång, och tala om, om Du vet då ni kommer hem. D.S.  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post29

Håller takten

LCHFPosted by Björn Kuoppala.se Sun, August 31, 2014 08:47:27
Vikt: 88,2

Fettprocent: 26,6

Vattenprocent: 52,9

Kg Muskler: 61,5

KG Benmineral: 3,2

Viloförbränning/dygn: 1883

Metabolisk ålder: 61

Bukfett: 16

Midja/cm: 112Vissa Riktvärden:

Fettprocent: Mellan 13 - 25 räknas som hälsosamt på ålder över 60

Bukfett: Ska ligga under 12

Benmineral för mig: Över 3,29 kg

Midjemått: Helst under 94 cm

Vattenprocent: 50 -65 %


Målvärden för mig:


Vikt: 75 - 78

Bukfett: 1 - 12

Midjemått: Under 94  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post28

Om alla toaletter vore som damernas!

Roliga historierPosted by Björn Kuoppala.se Tue, August 19, 2014 11:04:43

På flyget till Chicago hade en herre ett antal gånger försökt att gå
på toaletten, men det var hela tiden upptaget.

Flygvärdinnan såg mannens problem.
'Min herre', sa hon. 'Ni kan få låna damernas om Ni lovar att inte
röra knapparna där inne'.

Mannen gjorde det som han var tvungen att göra och medan han satt där
uppmärksammade han de där knapparna som han hade lovat att INTE röra.

Varje knapp var identifierad med bokstäver: VV, VL, PP, samt en röd
knapp med bokstäverna ATB.

Han funderade en stund.
Vem skulle få veta om han tryckte på knapparna?

Han tryckte på VV.

Då spolades Varmt Vatten försiktigt i baken.

Vilken härlig känsla, tänkte mannen. Herrarnas toalett hade minsann
inga sådana trevliga förnödenheter.

Han tryckte på knappen med bokstäverna VL.
Varmvatten ersattes med Varm Luft, som mysigt torkade bakdelen.

När varmluften tog slut, tryckte mannen på knappen PP.
En smärre 'Puder Puff' smekte då hans ända, samtidigt som en doft av
vår började spridas i rummet.

Vilken helt underbar känsla, tänkte mannen och njöt i fulla drag.
Damernas toalett var verkligen mer än bara en toalett, det var ett
helt rum fyllt av kärlek, omtanke och ödmjukhet.

När puderpuffen var avslutad kunde han inte motstå frestelsen att
trycka på ATB-knappen.

Jag kommer att vara i extas tänkte han, helt otroligt!'

Sen blev allt svart.

När mannen vaknade till liv igen, låg han på sjukhuset i Chicago.
En sköterska tittade ner på honom med ett snett leende på munnen.
'Vad hände egentligen', frågade mannen?
'Ni tryckte på för många knappar', svarade sjuksköterskan och
fortsatte:
'Den sista, röda, knappen ... är en Automatisk Tampong Borttagare'.

Er snopp ligger under kudden...  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post27

Trenden håller i sig

DagbokPosted by Björn Kuoppala.se Sun, August 17, 2014 09:20:41
Har nu hållit på i 4 veckor och tappat ett kilo per vecka och 6 cm i midjemått

  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post26
Next »