Nalle´s

Nalle´s

Mors brev till min 40 årsdag

SläktforskningPosted by Björn Kuoppala.se Sun, October 12, 2014 13:25:22

Hur skall man kunna fatta att 40 Du nu blivit, sedan den dagen då vi livet Dej givit. Du föddes på B.B. i Sundsvall.

Hemmet fanns i det fagra Östanskär Indal, som ligger utefter den mäktiga Indalsälven. Lyckan för far och mor var stolt och stor. Vi kallade Dej först vår saffransbulle, då Du var så gul i hulle´. Färgen försvann och Du blev mera normal, men Du var liten och skral.

Doktorns order var att Du varm måste hållas, spisen glödde, vi var nära att skållas. Vi besinnade oss, eldade med mera förstånd. En väst utav fetvadd vi istället på dig tog, nöjder Du blev och emot oss log. Våren -50 var förunderligt fin, i sparklåda på spark jag Dej la´, ute var vi vareviga da´. Du snusa och sov så gott i din låda, tänk så bra vi mådde, vi båda.

Pappa han jobbade vid skiljet i ”Vivsta”, då dagen var slut bråttom hem han hade, för att hos oss få vistas. Men trots trivseln där vi bodde, ändå vi måste flytta ifrån, då far så illa på jobbet mådde. I klorfabriken han jobbade då, började att sprickor i tänderna få. Han fann det för gott att sluta, tog sin son och sin Nuta, och till Tierp drog. Din syster var då på väg, det var på hösten -51. Vi flyttade in hos Din farfar (Axel), bodde där till okt. -52. Då hade Maude hunnit bli född. Därifrån till Knösen, där vi hade bonderi och mor var rädd för korna. Tor blev född där -53.

En stormig dag då träden föll som stickor, stod jag på soffan i köket och höll emot fönstret för att det ej skulle blåsa in. Du var rädd och skrek då jag måste gå ifrån och mata spisen. En dag då Du fått en banan och skalade den, Du istället för skalet, slängde bananen i slaskhinken ner, minen Du hade går inte i ord beskriva. Jag torkade Din tår och en ny banan Du får. En morbror till far och mor bodde hos oss då. Viktor hette han och hönorna, åtta st. vi hade, tyckte han mycket om. En dag Du jagade dem,Viktor fick se´t, han jagade Dej, Du in till mor smet, jag var lika glad som Du, att Du hann in, men det inte visade med en min, i stället jag sa, att Du förstår väl att inte Viktor blir gla´ då Du jagar hönsen som han tycker om.

I mars -55 var det dags för flytt igen. Till Ralbo kom vi då, för att lite bekvämare få. Bekvämt blev det väl, om vi ser till saken att vatten till kräken vi slapp bära, och att Du som var fem år kunde sköta säcklyften, så att far slapp tunga säckar lyfta. Efter tre år på Ralbo, med mycket slit för oss båda, med missväxt och därmed dålig lönsamhet, vi slutade och flyttade till Ulleråker – 58, där far redan jobbat några månader innan flyttlasset gick. Du hade gått ett år i skolan i Strömsberg för att sen få börja i Rosendals skola i Ulleråker. Nästa anhalt blev Kättsta i Märsta precis en vecka före julafton -59. Far hade genom en lumparkompis som var maskinchef på Arlanda, fått jobb där i panncentralen.

Första oktober -60 bar det av med bohaget igen, till Sätunavägen 1 vi flyttade till, hade väl tänkt oss att där vara still. Men ack en större lägenhet vi tyckte vi var i behov av, då mor i väntans tider gick. Vi flyttade till Tingvallavägen 16c -62 i februari det var. Men mitt under flytten och vinterns värsta snöstorm for mor till sjukhuset för missfall. Ovanför oss på Tingvalla, visade det sig bo ett folk som inte lämnade oss någon ro. De tålde ej vi rörde oss, till slut vi drog oss loss. Okt. -63 vi flyttade till Ensta, blev grannar med Sven, Gulli och Håkan. Då hade far börjat på Bollstanäs Rökeri. Och på nyårsdagen -65 tog far tillsammans med Jocke Löflund över rökeriet.

Från Ditt 13:e år, varje lov från skolan, hjälpte Du till på Röken, och efter skolan började Du på heltid. Trivdes väl inte så bra, gick till Din mor för att få råd vilket blev sluta, om Du inte trivs. Du började då jobba med och för utvecklingsstörda, för att några år efter börja köra taxi.

Gifte Dej, ni fick Maria. Flyttade till Undersåker, där Magnus blev till. Köpte Villa Fridhem, gästspelade där ett år -85 -86, för att flytta uppåt igen. Till Duved den här gången, och nu -90, är det dags igen för Dej med fru och barn att flytta ner igen.

Du ligger inte långt efter far och mor, vad gäller att byta adresser. Men nu hoppas jag verkligen att ni blir stationerade för gott, åtminstone bra många år framöver.

Och önskar er Lycka till i livet.  • Comments(0)//nalles.kuoppala.se/#post32